top of page

Dunja Mazzocco Drvar

Mjerenja i klimatske promjene


Dunja Mazzocco Drvar meteorologinja je iz Zagreba. Prvih 13 godina karijere provela je radeći kao prognostičarka u Državnom hidrometeorološkom zavodu, a zatim je 7 godina o vremenu i klimi govorila i pisala u dvije medijske kuće. Nakon toga odlučila je da je dosta govorila i da je vrijeme za akciju te je dvije i pol godine bila ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Danas uživa u provedbi projekata obnove prirode i edukaciji o zaštiti okoliša kao direktorica programa u regionalnom uredu međunarodne organizacije za zaštitu prirode, WWF Adria. Autorica je niza stručnih i znanstvenih radova, popularno- znanstvenih tekstova, te je recenzirala i jednu meteorološku knjigu za djecu.

Dunja.jpg

Emma Angelini

Mjerenja i dijagnostičke tehnike za očuvanje kulturne baštine

Emma Angelini redovita je profesorica primijenjene fizikalne kemije na Politecnico di Torino (Italija), Odsjek za primijenjenu znanost i tehnologiju te predsjednica ICC-a (Međunarodnog vijeća za koroziju). O njezinom znanstvenom radu svjedoči 200 radova o koroziji i zaštiti metalnih materijala, kemiji plazme, PECVD premazima za zaštitu metala, legura željeza, legura magnezija, zaštiti kulturne baštine, proučavanju mehanizama korozije arheoloških, povijesnih i umjetničkih metalnih artefakata, prilagođenih strategija za konzerviranje i restauriranje bronce, korištenju prijenosnih instrumenata (XFR, Raman, EIS) za analizu i karakterizaciju umjetničkih djela i praćenju uvjeta okoliša. Surađuje i s različitim muzejima, kao što je Galileov muzej u Firenci, osmišljavajući i realizirajući aktivnosti i događaje usmjerene na širenje znanstvene spoznaje široj publici.

Emma Angelini.jpg

Neven Šantić

Budućnost mjerenja vremena: optički atomski sat

Neven Šantić je znanstveni suradnik na Institutu za fiziku u Zagrebu, član Grupe za kvantne tehnologije. Zaposlenju na Institutu je prethodilo dvogodišnje poslijedoktorsko usavršavanje na Max Planck institutu za kvantnu optiku u Garchingu, Njemačka, na eksperimentu s ultrahladnim stroncijem. Na Institutu je sudjelovao u uspostavljanju i opremanju Laboratorija za vrijeme i frekvenciju te je voditelj projekta izgradnje optičkog atomskog sata temeljenog na ultrahladnim atomima stroncija. Vodi i sudjeluje u nizu projekata kojima je cilj implementacija i razvoj kvantnih tehnologija.

keynote.jpg

Tea Zubin Ferri

Mikroskopska mjerenja u arheologiji

Tea Zubin Ferri kemičarka je koja vrši arheometrijska istraživanja kao freelancer u Puli. Provela je 10 godina radeći istu vrstu istraživanja u Centru METRIS u Puli, sve do 2020. kada pokreće vlastiti posao te se okreće potpuno analizama u kulturnoj baštini i pokretanju projekata u tom polju. Surađuje i vrši istraživanja uglavnom za licencirane privatnike, iz cijele Hrvatske, a manje za javne ustanove koje se bave restauracijom i valorizacijom kulturne baštine. Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova koje uglavnom piše u suradnji s arheolozima te održava radionice mikroskopije za djecu. 

Tea.jpg
bottom of page